Luovuutta kulttuurialan tukemiseksi

Nasima Razmyar, 19.03.2020

Nasima Razmyar

Luovuutta kulttuurialan tukemiseksi

Koronaviruksen vuoksi monen esiintyvän taitelijan toimeentulo pysähtyi kuin seinään tapahtumien peruunnuttua nopealla varoitusajalla. Musiikkialalla artistien toimeentulo on ollut yhä enemmän riippuvainen live-esiintymisistä, kun suoratoistopalvelut ovat lähes lopettaneet levyjen myynnin. Se hankaloittaa tilannetta entisestään.

Kulttuuritoimijat ovat osoittaneet luovuutta tilanteen selättämiseksi. Verkossa järjestetään virtuaalikeikkoja, ja some-ryhmissä ideat kukkivat toimeentulon hankkimiseksi. Tämä ei kuitenkaan riitä. Tukea täytyy löytyä nyt myös valtiolta.

Monet toimijat ovat tilanteessa, jossa joutuvat vastuineen pohtimaan toimintansa lopettamista. Jos ihmiset ovat valmiita tukemaan artisteja esimerkiksi joukkorahoituskampanjoilla, byrokratia ei saa muodostua esteeksi. Kaikki keinot on otettava käyttöön, jotta talouden pyörät pidetään pyörimässä kaikilla aloilla.

Musiikin edistämissäätiö (MES) on ketterä ja kokenut musiikkialan toimijoiden tukija, joka on viime vuosina tukenut musiikin kenttää vuosittain vajaalla kolmella miljoonalla eurolla. MES on nopeasti valmis toimimaan laajemminkin musiikkialan tukirahoituksen kanavana.

Tärkeää tässä poikkeuksellisessa tilanteessa on myös henkinen kestävyys. Valtiovallan konkreettinen taloudellinen apu vaikean ajan yli on panostus entistä kukoistavampaan kulttuurielämään tulevaisuudessa.

Nasima Razmyar

hallituksen puheenjohtaja,

Musiikin edistämissäätiö