Ero hakijoiden välillä voi olla kuin höyhen vaa'alla

Kuvassa työskentelytuen asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja Raila Kulokari

Teksti Heikki Jokinen, Kuva Kimmo Tähtinen, 25.05.2020

Raila Kulokari

Ero kuin höyhen vaa'alla

"Ero hakijoiden välillä voi olla kuin höyhen vaa'alla", tiivistää kokemuksensa Pekka Lehti. Hän oli Musiikin edistämissäätiö MES:n toukokuussa jaetun erityistyöskentelytuen 1 155 hakemuksen esittelijä.

"Yritimme saada tukea mahdollisimman monelle, mutta sekään ei riitä. Moni hyvä hakija jää ikävä kyllä sivuun." Tukea voitiin antaa 307 hakijalle.

Koronaviruspandemia ajoi musiikin esittäjät ja tekijät nopeasti vakavaan ahdinkoon. MES pyrki lieventämään ahdinkoa sen, minkä voi. Se jakoi rivakalla aikataululla 532 031 euroa yhden kuukauden työskentelytukina. Kukin niistä on 1 733 euroa.

Lehti luki kaikki hakemukset ja laati pohjaesityksen asiantuntijatoimikunnalle. Se tutki esityksen, perehtyi hakemuksiin ja teki päätökset parin päivän aikana etäkokouksena.

Vaikka aikataulu oli nopea, hakemuksia paljon eikä yhdessä voitu istua, työ onnistui Lehden mukaan hyvin.

Tukea kohdennettiin erityisesti niille, joiden taloudelliset menetykset olivat suuret. Monella hätä oli suuri, eikä hakemusten lukeminen ollut helppoa. "Se kaikki tuli läpi, mutta oli otettava asiat asioina."

Tuki jaettiin luovaan työhön. Hakemukset olivat moninaisia. "Ainoat live-esiintymiset ovat nyt striimauksia, osa haki niihin. Luovan työn hakemuksissa oli esimerkiksi oman soololevyn työstämistä."

"Ei ole aikaisemmin ollut tällaista tilannetta. Hienoa, että saatiin edes kuukauden tuki jakoon, vaikka menetykset ovat suuremmat. Saamme kuitenkin autetuksi 307 ihmistä", Lehti sanoo.

Vuoden hakemukset kerralla

Raila Kulokari on säätiön jaosta päättäneen työskentelytuen asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja. "Nyt meillä oli yhdellä kertaa yhtä paljon hakemuksia kuin yleensä koko vuonna."

Työryhmä halusi jakaa tuen laajalle ja niille, jotka olivat kärsineet eniten töiden äkillisestä häviämisestä. Joukossa oli hyviä hakemuksia, joille ei voitu myöntää tukea, koska tulonmenetykset olivat vähäisempiä.

"Vapaan kentän tekijät kärsivät pahiten," Kulokari sanoo. Säätiön käytäntö on, että muuta tuloa saavan on jäätävä virkavapaalle apurahan ajaksi. Tätä noudatettiin nytkin.

Muualta saadut apurahat vähensivät tuen saamismahdollisuutta. "Ristikkäisyyden huomioiminen on erityisen tärkeää, jotta mahdollisimman moni saisi tukea. Tilanne on kaikille yhtäläisesti hirveä."

Hakemukset eivät olleet kivaa luettavaa. "On sydäntä särkevää lukea, kuinka joku on viisihenkisen perheen ainoa elättäjä, eikä rahaa tule mistään."

"Hieno asia, että tähän löytyi lisärahaa säätiön taustayhteisöiltä."

Heikki Jokinen